Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

Οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι Πολίχνης

Κάτοικος της Θεσσαλονίκης, άκουσα για πρώτη φορά πρόσφατα για τους βυζαντινούς νερόμυλους της Πολίχνης.Το ενδιαφέρον μου έγινε έντονο όταν διάβασα ένα σχετικό σημείωμα της αρχαιολόγου Μαρίας Συμαλίδου,  με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του. 


Η πρόσβαση οδικώς ήταν εύκολη από την περιφερειακή οδό μέσω της εξόδου για Γ.Ν Παπαγεωργίου και 424 Σ.Ν. Επίσης είναι εύκολη με το αστικό λεωφορείο Νο 1 από τα ΚΤΕΛ με τερματικό σταθμό το Carrefour Ευκαρπίας. Η συγκεκριμένη γραμμή διέρχεται από τις κεντρικές στάσεις της Πολίχνης και της Σταυρούπολης (πληροφορίες www.oasth.gr).

Οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι Πολίχνης

Στο χώρο του αρχαιολογικού πάρκου των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης, δημιουργήθηκε ένα Ανοιχτό Θέατρο χωρητικότητας 500 ατόμων κι ένας εκθεσιακός χώρος, αλλά  κι ένα αναψυκτήριο για όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης!

Γράφει η αρχαιολόγος Μαρία Συμαλίδου για τους Βυζαντινούς Νερόμυλους:


«Το μυλοτόπι της Πολίχνης βρίσκεται στο συνοικισμό Μετεώρων, στη βόρεια πλευρά του δήμου και κατά μήκος του ρέματος του ξηροποτάμου (που πηγάζει από τον Χορτιάτη, διασχίζει το Ασβεστοχώρι και το Ρετζίκι και καταλήγει στο Δενδροπόταμο, αφού παραλάβει τα απορρέοντα ρέματα της περιοχής του Φιλύρου). Είναι σχετικά αποκομμένο από τον αστικό ιστό, εφάπτεται του Στρατιωτικού Νοσοκομείου και διασχίζεται από την περιφερειακή οδό.

»Στο παρελθόν η περιοχή ήταν τόπος εκδρομών και αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς, λόγω της παραδείσιας ομορφιάς της (νερό, δένδρα, πανίδα και χλωρίδα στην καλύτερη μορφή τους). Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ονομασία του όμορου Ρετζικίου ”Ρετζίκι = Ουρεντζίκ = παραδεισένιος τόπος”.

»Σήμερα σώζονται πέντε βυζαντινοί νερόμυλοι κι ένας ληνός (πατητήρι). Με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κηρύχθηκαν ”Μνημεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων” και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το ρέμα χαρακτηρίσθηκε ”Αρχαιολογικό Πάρκο”».

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 16 Σεπτεμβρίου παρουσίασε έργα των 
Ravel/ le Tombeau de Couperin
Cesar Franck/ Symphonie en re mineur


Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1987 με το όνομα Δημοτική Ορχήστρα και πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία, αποτελείται από ταλαντούχους και καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης, με συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
κείμενο: Τάσος Ορφανίδης
φωτογραφίες : Στέφανος ΝούτσιαςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου