Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014

Moving Silence Festival: Ο βουβός κινηματογράφος σπάει τη σιωπή του
Επιστρέφει στις 27, 28 και 30/3 για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Αθήνα, το Φεστιβάλ που παντρεύει τον πειραματικό ήχο με τη βουβή εικόνα και μας έκανε να δούμε το βουβό κινηματογράφο με άλλο μάτι και….αφτί!


Σε μια απροσδόκητη συνάντηση εικόνας και ήχου, πειραματικά ντοκιμαντέρ και ταινίες που εμπνέονται από τη ποίηση αποτελούν την κινηματογραφική πρόταση (cinema concert ) του φετινού τριήμερου φεστιβάλ «Moving Silence». Τα cinema concerts που δημιουργήθηκαν στο Βερολίνο το 2009, έδωσαν νέα πνοή στο βουβό και πειραματικό κινηματογράφο, συνδέοντας τις ρίζες του με τη σύγχρονη αισθητική και τις νέες τεχνολογίες. Οι εμπνευστές της κίνησης που ακούει στο όνομα «Μoving Silence», Ματίας Φριτζ (κινηματογραφιστής ) και Μάρκο Μπρόζολο (μουσικός ) σταδιακά δημιούργησαν ένα διεθνές δίκυο καλλιτεχνών, που πλέον, έχοντας ξεπεράσει τα ευρωπαϊκά σύνορα, απλώνεται μέχρι την Ινδία και την Κολομβία. Φέτος λοιπόν, στα πλαίσια της σύμπραξης του φεστιβάλ με το Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 14-16, Αθήνα ), το Exile Room (Αθήνας 12,Μοναστηράκι ) και τοΕθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Βασ. Γεωργίου Β' 17-19 & Ρηγίλλης, ), θα απολαύσουμε στους χώρους τους ταινίες μικρού μήκους, που έρχονται κατευθείαν από το Βερολίνο και δύο από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ του: το Interfilm Festival (ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Γερμανία ) και το Zebra Poetry Film Festival (τη μεγαλύτερη διεθνής πλατφόρμα για ταινίες μικρού μήκους που βασίζονται στη ποίηση ). Τις ταινίες «ντύνουν» live πάνω από 30 νέοι μουσικοί και sound artists, που φέτος προέρχοναι αποκλειστικά από τον ελληνικό μουσικό χώρο, δημιουργώντας έτσι, ειδικά για τις ανάγκες του φεστιβάλ, μια πρωτότυπη πειραματική «ορχήστρα». Την επιμέλεια του Φεστιβάλ συνυπογράφουν ο Ματίας Φριτζ (Βερολίνο ) και τα δυο βερολινέζικα φεστιβάλ, με καλεσμένους τον Διευθυντή Προγράμματος του Zebra Poetry, Τόμας Ζαντετζιάκομο Ντελ Μπελ και τον διευθυντή του Interfilm, Χάινζ Χέρμανς , ο οποίος μάλιστα με ένα πρωτότυπο master class στον χώρο του Exile, θα συζητήσει για το μέλλον των short films σε συνδιασμό με τη μουσική.

Ωρα έναρξης για όλες τις εκδηλώσεις: 20.30 / Είσοδος ελεύθερη
Πέμπτη 27 Μαρτίου - GOETHE INSTITUΤ-ATHEN
Διεθνές πρόγραμμα πειραματικών ντοκιμαντέρ. / Μια επιλογή από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Βερολίνου interfilm, αλλά και από την Ελλάδα. / Παρουσίαση: Χάινζ Χέρμανς / Επιμέλεια προγράμματος: Ματίας Φριτζ, Χάινζ Χέρμανς
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 - EXILE ROOM
«The Art of Short Film»: Masterclass του Χάινζ Χέρμανς για δημιουργούς από το χώρο του κινηματογράφου και των πολυμέσων, αλλά και για το ενδιαφερόμενο κινηματογραφόφιλο και μουσικόφιλο κοινό. Θα παρουσιαστεί και η ταινία μικρού μήκους «Mute City» του Γιάννη Γεωργιουδάκη, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό moving silence 2013.
Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 - ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ/ΕΜΣΤ
Η ποίηση στον κινηματογράφο. Επιλογή ταινιών από το φεστιβάλ ZEBRA Poetry Film Festival, αλλά και από την ελληνική κινηματογραφική δημιουργία / Επιμέλεια προγράμματος: Ματίας Φριτζ, Τόμας Ζαντετζιάκομο Ντελ Μπελ, Αναστασία Χρυσανθακοπούλου.
πηγή :http://www.athinorama.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου