Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ Ένα έργο από... «Μπετόν»


Έναν «μονόλογο-ογκόλιθο», όπως χαρακτηρίζει το «Μπετόν» του Τόμας Μπέρνχαρντ, ερμηνεύει ο Πέρης Μιχαηλίδης στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης, όπου επιστρέφει πολλά χρόνια μετά τα πρώτα του βήματα ως ηθοποιός του ΚΘΒΕ.
Της Κυριακής Τσολάκη

Σε αποσπάσματα από το πεζογράφημα του Τόμας Μπέρνχαρντ «Μπετόν», το οποίο διασκευάστηκε για το θέατρο, βασίζεται η ομώνυμη παράσταση. Πρόκειται για έναν φιλοσοφικό και έντονα αυτοβιογραφικό μονόλογο, έναν διαλογισμό πάνω στην ύπαρξη και στον θάνατο. Ωστόσο, αν και το έργο γράφτηκε το 1987, έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τον ερμηνευτή του, τον γνωστό ηθοποιό Πέρη Μιχαηλίδη, «να απαντήσει στα σημερινά κοινωνικά, πολιτικά ζητήματα της οικονομικής ανέχειας και της ανταποδοτικότητας με βάση το χρήμα».
Άλλωστε, ο συγγραφέας του κειμένου, ο οποίος έζησε την οικονομική κρίση στον μεσοπόλεμο και είχε εργαστεί σε κακόφημες συνοικίες του Σάλτζμπουργκ, βίωσε στο πετσί του τη φτώχεια πριν να αφοσιωθεί απολύτως στη συγγραφή. «Το έργο πραγματεύεται την οικονομική εξαθλίωση και την αυταρέσκεια της διανόησης στα θέματα αυτά», τόνισε ο ηθοποιός. Γι’ αυτό, κατά τον ίδιο, προσαρμόζεται απόλυτα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. «Στην Ελλάδα παρατηρείται έλλειψη παρέμβασης των πνευματικών ανθρώπων σε όσα συμβαίνουν σήμερα. Πρέπει να γίνει από αυτούς κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη από ορισμένους διανοούμενους στη διάρκεια της επταετίας», επεσήμανε και πρόσθεσε πως προσπάθησε να προσεγγίσει τον ρόλο με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται. «Το ζητούμενο για μένα ήταν να γίνω κατανοητός, να καταλάβω το κείμενο και να το αποδώσω ανάλογα».

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΙΟΥΜΟΡ
Μπορεί ο μονόλογος αυτός να είναι εμμονικός με πολλές φιλοσοφικές έννοιες, όμως ο συγγραφέας τον διανθίζει με ένα «σαρδόνιο, ιδιαίτερο, σαρκαστικό, βιτριολικό» χιούμορ. «Είναι απολύτως κατανοητό στο ευρύ κοινό. Εξάλλου ο ίδιος ο Μπέρνχαρντ έχει πει στο παρελθόν: ‘αν θέλω να γελάσω ανοίγω τα κείμενά μου’. Το ίδιο και ο μονόλογος αυτός διασκεδάζει και τον ερμηνευτή και τους θεατές», σημείωσε ο Πέρης Μιχαηλίδης.
Ηθοποιός αλλά και σκηνοθέτης ο ίδιος ανέβασε το έργο αρχικά στην Αθήνα από το «Beton 7», έναν οργανισμό-εναλλακτικό χώρο που λειτουργεί ως ένας «μικρός καθεδρικός της τέχνης» και όπου ο Πέρης Μιχαηλίδης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής το τελευταίο διάστημα.
Τώρα φέρνει την παράσταση στη Θεσσαλονίκη και στο θέατρο Αυλαία, από όπου ξεκίνησε ως ηθοποιός του ΚΘΒΕ. «Αυτό το έργο είναι μια εσωτερική υπαρξιακή ανάγκη που έχει ένας καλλιτέχνης να εκφραστεί για τα δρώμενα του καιρού του και είμαι πολύ συγκινημένος που το ανεβάζω εδώ, όπου έχω πολλές αναμνήσεις», κατέληξε ο Πέρης Μιχαηλίδης.
Η παράσταση διαρκεί 55 λεπτά.
Η μετάφραση είναι του Αλέξανδρου Ίσαρη, η σκηνοθετική επιμέλεια της Μαρίας Γίτσα, το βίντεο και η φωτογράφηση του Νικόλα Σταυρόπουλου.

Πληροφορίες
«Μπετόν» με τον Πέρη Μιχαηλίδη
Πρεμιέρα: απόψε στις 9 μ.μ.
Θέατρο Αυλαία
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη - Σάββατο 9 μ.μ. και Κυριακή στις 8 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό - ανέργων)
πηγή:http://www.makthes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου